Un repte accessible, els Murs d’aigua

A Andorra tenim cinc estanys naturals amb la seva presa hidràulica repartits entre la vall del Madriu i la Vall del Valira d’Orient. FEDACULTURA proposa un repte pels apassionats de la muntanya de conèixer aquests indrets meravellosos i descobrir el seu costat útil i més desconegut. Els recorreguts proposats es fan per camins senyalitzats sense dificultat tècnica excessiva.

Pels que completin la visita dels cinc estanys amb la seva presa i es facin una fotografia amb el seu tòtem identificatiu podran recollir un obsequi al MW Museu de l’electricitat penjant les fotos a Instagram amb l’adreça #mursdaigua .

Els cinc estanys són els de l'Illa, Juclar, Cabana Sorda, Vall del Riu i Engolasters.

Diferents recorreguts dels Murs d’aigua:

Estany

Distància anada i tornada km

desnivell +/- metres

temps total hores

anada hores

tornada hores

anada + metres

anada - metres

Juclar *

8,2

540

3:50

2:10

1:40

540

 

Cabana Sorda

5,2

480

3:15

1:45

1:30

480

 

Illa des d'Escaldes*

23

1.400

8:30

5:00

3:30

1.400

 

Illa des de Grau Roig*

16

1.200

6:30

3:30

3:00

800

400

Vall del Riu

12

780

5:00

2:45

2:15

780

 

Engolasters des d'Encamp

5,2

410

2:45

1:30

1:15

410

 

Engolasters des d'Escaldes

10,6

560

4:00

2:20

1:40

560

 

*possibilitat de pernoctar en refugi guardat

Què és i per a què serveix una presa hidràulica?

Què és i per a què serveix una presa hidràulica?

Què és i per a què serveix una presa hidràulica?

Una presa hidràulica és un obstacle construït a través d’un riu o un estany per desviar l’aigua o retenir-la.

En el cas de la presa d’Engolasters serveix per embassar l’aigua derivada dels rius, crear un saltant i aprofitar-ne l’energia gràcies a la infraestructura associada.

En els altres estanys, la presa serveix per embassar l’aigua durant l’època del desgel primaveral i de les pluges de l’estiu i tardor. Abans de començar l’hivern i el gel dels rius, es torna l’aigua embassada al riu per augmentar el seu cabal i poder aprofitar la seva energia a Engolasters on es recull.

Les preses en els estanys d’alta muntanya tenen un rol molt important en la producció de l’energia elèctrica d’Andorra. La seva capacitat d’embassament pot arribar a generar fins a 6,5 milions de kWh d’electricitat a l’any el que representaria un 1,1% del consum total del país.

Les preses es construeixen per elevar el nivell natural de l’estany i poder augmentar la seva capacitat d’embassament dins de les seves possibilitats. Aquestes depenen de la conca de l’estany i de les precipitacions de la zona.

A més, cal construir un túnel de desguàs per poder buidar l’estany i així aprofitar l’embassament. Aquest túnel es fa des del punt més baix de l’estany i fins a una zona situada més avall de la presa, on es col·loca una vàlvula que funciona com una aixeta per obrir o tancar el pas de l’aigua. Habitualment es tanca la vàlvula a principis de la primavera per captar l’aigua de la fosa de la neu i de les pluges del període estiuenc. Així es va omplint l’estany i, si és el cas, l’aigua sobrant salta pel sobreeixidor de la presa. A principis de desembre, abans de les gelades, s’obre la vàlvula per buidar progressivament l’embassament i augmentar el cabal del riu de manera que l’aigua s’aprofita per produir electricitat a la Central d’Encamp, situada per sota de l’estany d’Engolasters, lloc on s’ha derivat l’aigua dels rius.

inici

Estany de Juclar: l’estany més gran

Estany de Juclar: l’estany més gran

Estany de Juclar

Pujar a l’estany de Juclar és una excursió molt agradable on es podrà admirar el paisatge salvatge que l’envolta. Tindrem la sorpresa de veure dos estanys a tocar, el més gran és el de la presa, i també tindrem un refugi al costat mateix on podrem fer un àpat o passar una nit amb totes les comoditats.

Està situat al fons de la vall d’Incles. Hi accedim per la carretera però durant l’estiu està tancada i cal agafar el trenet elèctric si no volem fer 3 km suplementaris a peu.

Aquest estany és el més gran d’Andorra. La seva presa es va construir entre el 1933 i el 1936. Encara es poden veure les ruïnes de la cabana on s’allotjaven els obrers durant la seva construcció, una mica per sota de la presa. Des d’aleshores s’han fet diverses obres importants de renovació del dic i de la vàlvula, l’última va ser l’estiu del 2014.

Quan estan plens, els dos estanys poden estar comunicats.

El refugi de Juclar es troba a pocs metres de la presa. És un refugi guardat durant l’estiu amb totes les comoditats.

més informació 

Dades fins al segon estany:

  • distància: 8,5 km (anar i tornar)
  • desnivell: 540 m+/-
  • temps: 3 h 50 (2 h 10 pujar i 1 h 40 baixar).
  • nivell dificultat: mitjana
  • descarrega el track
  • punt de sortida: carretera de la vall d’Incles, km 3   42.60203, 1.68709 google maps

inici

Estany de Cabana Sorda: l’estany més petit

Estany de Cabana Sorda: l’estany més petit

Estany de Cabana Sorda

Està situat a la vall d’Incles i és l’estany més petit amb presa hidràulica. Hi accedim per la carretera però durant l’estiu està tancada. Es pot caminar 1,5 km o bé agafar el trenet elèctric. És una excursió familiar molt popular per la seva proximitat i bellesa.

La presa es va construir entre el 1935 i el 1936. Al costat de l’estany trobarem el refugi lliure de 20 places.

L’estany acostuma a omplir-se gairebé sempre durant l’estiu.

més informació

  • distància: 5,2 km (anar i tornar)
  • desnivell: 480 m+/-
  • temps: 3 h 15 (1 h 45 pujar i 1 h 30 baixar)
  • nivell dificultat: fàcil
  • descarrega el track
  • punt de sortida: carretera de la vall d’Incles, km 1,5  google maps 42°35'42.5"N 1°40'24.7"E

inici

Estany de l’Illa: el més llunyà

Estany de l’Illa: el més llunyà

Estany de l’Illa

Està situat al fons de la vall del Madriu, declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

S’hi pot accedir per dues rutes diferents i espectaculars: Des d’Escaldes pujant la vall de Madriu, des del Grau Roig travessant el circ dels Pessons.

Dos itineraris força interessants i diferenciats. Això sí, necessiten el dia complet si es volen fer d’anada i tornada. Tenim la possibilitat de pernoctar en el refugi guardat de l’Illa, el refugi més modern inaugurat el 2017.

La presa de l’estany de l’Illa té molta història. Es va construir durant diversos períodes estivals, es va començar el 1947 i es va allargar fins al 1955. Durant tots aquests estius el personal que treballava a la seva obra s’allotjava en una construcció sota l’estany que ha servit de refugi no guardat a partir dels anys 80 i és la base sobre la qual s’ha construït el refugi actual.

Per poder fer les obres del dic es va construir el camí des de Ràmio i una línia elèctrica des d’Engolasters. Als treballadors se’ls anomenava “els golondrinos” perquè eren temporers que arribaven a la primavera i marxaven ben entrada la tardor. Com a anècdota cal remarcar que el 26 d’agost del 1951 es va fer el primer formigonat del fonament del dic principal i “malgrat estar ben abrigat, es va gelar aquella nit en la que va fer molt fred i van caure 15cm de neu”. Segons el relat del llibre “La construcció de FHASA i la visió sociològica de l’enginyer Joan Vehils”. ISBN 99920-1-573-X

Des del pont de la Plana (Escaldes):

  • distància: 23 km (anar i tornar)
  • desnivell: 1.400 m+/-
  • temps: 8 h 30 (5 h pujar i 3 h 30 baixar)
  • nivell dificultat: difícil
  • descarrega el track
  • punt de sortida: Pont de la Plana, a la CS-101 a Escaldes, google maps, 42°30'15.3"N 1°33'03.4"E, 42.504255, 1.550941

més informació

Des de Grau Roig:

  • distància: 16 km (anar i tornar)
  • desnivell: 720 m+/-330 m
  • temps: 6 h 30 (3 h 30 anar i 3 h tornar)
  • nivell dificultat: difícil
  • descarrega el track
  • Punt de sortida: aparcament del Grau Roig , google maps

més informació

inici

Estany de la Vall del Riu: la presa més recent

Estany de la Vall del Riu: la presa més recent

Estany de la Vall del Riu

És la presa més recent de les infraestructures de FEDA. Es va construir durant els estius dels anys 1998 i 1999. Està situada en una vall salvatge i poc transitada. El llac està situat al peu del pic de l'Estanyó, un dels pocs pics de més de 2.900m d'alçada d'Andorra.

Per arribar-hi s’hi pot anar des dels Plans de Ransol o des de les bordes de l’Armiana prop de Canillo. A mig camí trobarem el refugi no guardat de la Vall del Riu.

Des de Ransol:

  • distància: 12 km (anar i tornar)
  • desnivell: 780 m+/-
  • temps: 5 h (2 h 45 pujar i 2 h 15 baixar)
  • nivell: difícil
  • descarrega el track
  • punt de sortida: Plans de Ransol (Canillo), google maps


Des de les bordes de l’Armiana:

  • distància: 11 km (anar i tornar)
  • desnivell: 760 m+/-
  • temps: 4 h 45 (2 h 35 pujar i 2 h 10 baixar)
  • nivell dificultat: difícil
  • descarrega el track gpxgoogle maps
  • punt de sortida: Bordes de l’Armiana al final de la carretera CS-204 de Canillo, google maps 

 inici 

Estany d’Engolasters: el més accessible

Estany d’Engolasters: el més accessible

Estany d’Engolasters

L’estany d’Engolasters és el més accessible i proper. Disposa de tota mena de comoditats en arribar-hi: restaurants i activitats diverses d’esbarjo i accessos rodats molt a prop en cas de necessitat.

La presa d’Engolasters és la primera que es va construir a Andorra (1932-1934) i té un rol estratègic dins de la xarxa hidroelèctrica de FEDA. Des de FEDACULTURA, s’han instal·lat uns panells situats al voltant de l’estany que donen les explicacions d’aquest rol que és extens i variat. Els visitants poden aprofitar el recorregut del Camí hidroelèctric d’Engolasters en cas de coincidir durant el seu període d’obertura a l’estiu.

L’estany d’Engolasters és un estany que, abans de ser un embassament pel seu aprofitament hidroelèctric, existia per raons naturals sense tenir un riu que l’alimentés. Existeix una llegenda que vol explicar el seu origen i que podem trobar a www.andorraantiga.com .

Ara aquest estany és la “cambra de càrrega” del dispositiu hidràulic. Això vol dir que la seva utilitat és la de gestionar l’aigua embassada, i la seva energia potencial, de manera a conduir-la a la central hidroelèctrica per transformar-la en electricitat a través de la canonada forçada que uneix l’estany amb la central.

Podrem fer dos excursions força interessants i diferenciades des d’Encamp o des d’Escaldes. El d’Encamp és el més curt. El d'Escaldes segueix el camí vell que es feia servir abans de construir la carretera a Engolasters i on podrem descobrir la capella romànica de Sant Miquel d’Engolaters. 

Des d’Encamp

  • distància: 5,2km (anar i tornar)
  • desnivell: 410 m+/-
  • temps: 2 h 30 (1 h 30 pujar i 1 h baixar)
  • nivell: fàcil
  • descarrega el track
  • punt de sortida: Encamp, davant el Museu de l’automòbil , google maps , 42.53278, 1.57759

més informació

Des d’Escaldes: Pujarem per l’antic camí que es feia servir abans de construir la carretera.

  • distància: 10,6 km (anar i tornar)
  • desnivell: 560 m+/-
  • temps: 4 h (2 h 20 pujar i 1 h 40 baixar)
  • nivell dificultat: mitjà
  • descarrega el track
  • punt de Sortida: davant l’oficina de turisme d’Escaldes-Engordany, google maps

inici

Informacions i consells

Informacions i consells

Informacions i consells

En cas d’emergència truca al 112. Cal que donis la localització del lloc amb tots els detalls possibles, el nom i l’edat dels ferits, i la informació sobre l’incident.

Safe365: Et recomanem aquesta aplicació molt útil per mostrar als serveis d’urgències la teva localització per GPS. És preferible anar acompanyat i sobretot avisar a algú de la teva sortida.

Descarrega't  Safe365 per Android o Safe365 per Apple.

Prepara la sortida amb antelació en funció del seu nivell (dificultat, llargada, desnivell, condicions físiques).

Informa’t de les previsions meteorològiques. A la muntanya el temps canvia ràpidament. Porta el material adequat per a l’excursió i en particular roba impermeable i d’abric a més de la crema solar i d’un bon calçat.

Cal portar un mapa de muntanya de la zona on estiguin detallats tots els camins i senders amb les seves corbes de nivell. Descarrega el track de l’itinerari per utilitzar un dispositiu GPS (per exemple Wikiloc). Els camins estan senyalitzats, cal estar atent i, en cas de no veure els senyals, fer el camí al revés fins que els localitzis.

És indispensable portar:

  • Calçat tècnic per caminar per la muntanya
  • Mitjons transpirables
  • Samarreta tècnica transpirable
  • Forro polar
  • Jaqueta amb membrana paravent impermeable
  • Motxilla petita
  • Pals de trekking
  • Ulleres de sol
  • Mini farmaciola
  • Cantimplora
  • Menjar per a la jornada (fruits secs, pícnic)
  • Gorra
  • Crema solar
  • Telèfon mòbil amb la bateria carregada
  • Documentació i diners en efectiu si aneu en un refugi guardat
  • GPS amb el track de l’excursió
  • Mapa de la zona

inici